Urk was ooit eigendom van Amsterdam. In 1660 kocht de stad Amsterdam de eilanden Schokland en Urk en hield ze in bezit tot 1792. Urk staat nu bekend om zijn sterke protestantse tradities, maar dat was niet altijd zo. Amsterdam heeft de bewoners van Urk het calvinisme opgedrongen, hoewel de Urkers dat accepteerden omdat ze afhankelijk waren van de steun van de stad om te overleven.

Bestuurlijk was Urk vanaf de 13e eeuw lange tijd een eenheid met Schokland, onder de zogenaamde “heerlijkheid Urk en Emmeloord”. Dit gebied werd bestuurd door een heer die het gebied “in leen” had van een vorst, zoals de graaf van Holland of de Staten van Holland.

Urk was oorspronkelijk geen vissersdorp; het was vooral gericht op landbouw en veeteelt. De boter van Urk werd in heel Nederland verhandeld. Pas in de 16e eeuw kwam de visserij op, vooral na 1700, toen de Urkers ook op de Noordzee gingen vissen. Rond die tijd waren de meeste mannen van Urk vissers.

Hoewel de Urkers lang katholiek bleven, werd het eiland uiteindelijk protestants, mede doordat Amsterdam het in handen kreeg. Amsterdam zorgde ook voor kustversterkingen en financiƫle steun voor het eiland, ondanks dat het vaak een verliespost bleek. Urk behield nauwe banden met Amsterdam, zelfs nadat het in 1939 stopte met een eiland te zijn.

De informatie van dit blog is deels afkomstig van Ons Amsterdam.